28 mei 2016: expositie ambachtelijk aardewerk en tassen

Twee artistieke Dinekes in plaats van dominee in kerk Hiaure

Bolsas Tassen van Dineke Prins.
 Bolsas Tassen van Dineke Prins.

HIAURE (NL) – Tijdens de Noord-Friese winkeltjesroute van zaterdag 28 mei zal de kerk van Hiaure gevuld worden met aardewerk van keramiste Dineke Taal en tassen van de hand van Dineke Prins. De kerk is van 10 uur tot 17 uur geopend voor bezoekers. Een bezoek aan de kerk in Hiaure kan gecombineerd worden met de winkeltjesroute. Routekaarten zijn beschikbaar in het kerkje en kunnen gedownload worden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Atelier KleiTaal
Het werk dat Dineke Taal maakt is voornamelijk raku en steengoed op de draaischijf, zoals kopjes, borden en schalen. Recent komen er ook grotere vazen en potten van haar hand, opgebouwd volgens de “Kreta-methode”. Dit is een al oude draaitechniek waarbij grote strengen klei worden gemonteerd op een daarvoor gedraaide, en leerhard geworden, vorm. Zo kan er een steeds hogere vorm ontstaan, en is de maat van de oven bepalend voor de hoogte! Maar ook gedecoreerde dekselpotten en vazen zijn regelmatig van haar hand te vinden. Vaak brengt zij op de rand in de zachte klei getekende mens-portretten aan die in elkaar overlopen. Zo ontstaat er een kring van mensfiguren die oneindig doorloopt, in elkaar overvloeien, met elkaar verbonden zijn en ook niet zonder elkaar kunnen. Ook in het boetseerwerk dat Dineke Taal maakt is juist deze verbondenheid van mensen een terugkerend thema.

Bolsas Tassen
“Liefde voor stofjes, kleuren en dat combineren is mijn passie”, aldus Dineke Prins, de maakster van Bolsas Tassen. “Ik ben steeds op zoek om de grenzen te verleggen. Mijn tassen zijn kunstwerkjes, dit houdt in dat er van iedere tas maar één exemplaar bestaat, het zijn daarom altijd unieke tassen.”
Iedere handgemaakte tas wordt met liefde gemaakt met gebruik van degelijke duurzame materialen. Op dit moment zijn dat vooral meubelstoffen en mooie gobelins. Door het gebruik van deze sterke slijtvaste stoffen kan de tas in het gebruik steeds mooier worden.

Expokerk
Dorian Hofker, woordvoerster van en ‘winkelier’ aan de Noord-Friese winkeltjesroute: “Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. Elke laatste zaterdag van de maand is het winkeltjesroute. De exposities in het kerkje vinden alleen plaats op die laatste zaterdag van de maand.”

Aardewerk van Dineke Taal.

Aardewerk van Dineke Taal.

Het kerkje van Hiaure.

Het kerkje van Hiaure.

Meer informatie:

www.noordfriesewinkeltjesroute.nl
www.leeuwardenholland.nl/nl/nieuws/2215-frisian-shopping-route
www.kleitaal.nl
www.bolsas.frl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:

www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:

www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief