Unieke fietstochten langs de schatkamers van Noord-Oost Friesland

3- en 6-daagse Markant Friesland Tours op de fiets met bagage- en pech-onderweg-service

Zoutkamp
Zoutkamp

DOKKUM (NL) – Na de Elfstedentocht is de Markant Friesland Route de meest boeiende fietsroute van Friesland. De Elfstedenroute is 254 km lang en voert u langs de alom bekende highlights van de provincie. De 170 km lange Markant Friesland Route daarentegen moet u zien als een comfortabele “expeditie” langs nauwelijks bekende, maar wereldwijd unieke bezienswaardigheden. Een tocht vol aangename verrassingen. Een tocht die u inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van Friesland en haar rijke cultuurhistorie.

Paleisjes van de landadel, door boomwallen omzoomde weiden, romantische dorpen op terpen, Nationaal Park het Lauwersmeer, UNESCO wereld­erfgoed Waddenzee, Elfstedenstad Dokkum, middeleeuwse kerken en sporen van kloosters, en meer dan twintig zeer aparte musea. Kunst, natuur en cultuur, dat is Markant Friesland.

Elke dag helemaal anders!
U fietst in het kader van drie- of zesdaagse Markant Friesland-fietsarrangementen dwars door het terpenland en langs de Waddenzeekust naar het Lauwersmeer. In het Lauwersland zijn stilte en ruimte opvallende elementen. Het is een topplek om te onthaasten. U verkent ook de Noardlike Fryske Wâlden, het boomwallenlandschap dat typisch is voor de Friese Wouden, met als topattractie de botanische tuin De Kruidhof, waar ook het IJstijdenmuseum ondergebracht is.

Zeer bijzonder is het gebied ten zuiden van Dokkum, waar in 754 de wereldberoemde missionaris Bonifatius werd vermoord. De vertegenwoordiger van het Frankische Rijk werd geboren in 672 of 675 in Exeter, Zuid-West Engeland. Het stoffelijk overschot van de bisschop, martelaar en heilige, die wordt gezien als de architect van christelijk West-Europa, bevindt zich in de abdij van Fulda in Duitsland. Dokkum, gekscherend ‘een moordstad’ genoemd, is nu een gezellige en zeer bezienswaardige Elfstedenstad en onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met Fulda.
 Ooit was in Dokkum de Friese admiraliteit (marine) gevestigd omdat het een rechtstreekse verbinding met de zee had. Het admiraliteitshuis is nu een groot museum.

Al fietsend langs stinzen en staten (Friese kasteeltjes) komt u terecht in talrijke leuke plaatsjes als Burdaard aan de Dokkumer Ee, waar de Friese schilder Ruurd Wiersma bijzonder werk achtergelaten heeft. U passeert er de Elfsteden schaatsroute en maakt kennis met, wat Elfstedenschaatsers noemen, de ‘hel van het noorden’.

Waar u ook bent, u ziet aan de horizon altijd een terp met kerktoren of een decor van eeuwenoude bomen met daarachter verscholen schilderachtige dorpjes. Veenklooster, een Drents aandoende nederzetting met grote oude bomen en een brink, is er één van. Daar bevinden zich een prachtig ingericht slot met slottuin en een groot landbouwmuseum.

Oostmahorn, Lauwersmeer
Oostmahorn, Lauwersmeer

Met zorg geselecteerd
U overnacht in logementen (hotels, bed and breakfast en pensions) aan of nabij de Markant Friesland-route. Het zijn alle mooi gelegen accommodaties, zowel in een gezellig centrum van een dorp of stadje als op het platteland. Het gaat in alle gevallen om nette, door Friesland Holland gecontroleerde verblijven. Alle bieden u een gastvrije ontvangst, een royale driegangen maaltijd (in geval van logementen met een restaurant) en een goed bed. Friesland Holland vervoert elke dag uw koffer(s) en verleent gratis pech-onderweg-service zodat u onbezorgd kunt genieten van het andere Friesland.

Gouden tip
Combineer uw bezoek aan Noord Oost Friesland met een bezoek aan het nabijgelegen Waddeneiland Ameland. De veerboot naar Ameland vertrekt vanuit het nabijgelegen Holwert en de oversteek duurt maar 45 minuten. Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft voordelige twee- en zesdaagse hotelarrangementen in het programma.

Meer informatie en boekingen
Friesland Holland Tourist Information & Travel Service: www.frieslandtravel.com of stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen voor documentatie is ook prima: tel. +31 (0)561-615364.