Markant Friesland Route

Fogelsangh State in Veenklooster nu Geregistreerd Museum!

 

VEENKLOOSTER (NL) – 14 juli 2017 is de fraai ingerichte Fogelsangh-State in Veenklooster opgenomen in het register van Geregistreerde Musea. Dat meldt Jan Willem Zwart van de gemeente Achtkarspelen (Buitenpost), manager van het adellijke huis aan de noordkant van de Friese Wouden.

Fogelsangh State in Veenklooster is nu een officieel geregistreerd museum.

Start en finish: vesting Dokkum

Friese Tulpenroute met rustpunten voor boot- en fietstoeristen

Tulpenstad Dokkum. Foto: Stichting Dokkum Tulpenstad
Tulpenstad Dokkum. Foto: Stichting Dokkum Tulpenstad.

DOKKUM (NL) – Elfstedenstad Dokkum is sinds 2012 de tulpenstad van Friesland. Van half april tot eind mei bloeien er jaarlijks een tienduizenden vooral duurzame tulpen op de oude verdedigingswallen van de stad, wereldwijd bekend van de Engelse missionaris Bonifatius. Die was door de koning van het Frankische rijk naar het noorden van Friesland gezonden om de andersdenkenden aldaar te bekeren. De Rooms Katholieke missie, die al in 716 in Wijk bij Duurstede begon, had een fatale afloop: de monnik werd in 754 vlakbij de stad door kustbewoners vermoord.

Kruispunt van Elfstedenroute, Markant Friesland Route en Noord-Friese Winkeltjesroute

Bijzonder Burdaard: meeting point voor toeristen, kunstenaars en zakenlieden

BURDAARD (NL) – Secretaresse Joke Del Grosso speelt accordeon in haar tuintje voor de hoekwoning bij de brug, tot groot genoegen van passerende vakantiegangers en “locals”. Een Volkswagen Caddy zit gevangen tussen de slagbomen van de brug. Hotelhouder Sjoerd Bosgra en zijn medewerkers lopen de plooien uit de broek op het terras van It Posthûs, pal naast de brug.

De “brêgewipper” wipt, maar niet wat u nu misschien denkt. Hij doet slechts de brug omhoog — als de Caddy van de planken is — voor Elfstedenvaarders tussen Leeuwarden en Dokkum. Op zeer warme dagen, zoals rond Hemelvaart 2017, heeft hij er een taak bij: het koelen van het brugdek met water uit de Dokkumer Ee. Anders komt het wegdek muurvast te zitten tussen de bruggenhoofden en zou geen boot — uitgezonderd lage sloepen en andere toerboten — komend uit Leeuwarden, het Lauwersmeer of de Waddenzee kunnen bereiken.

Pleziervaarders, fietsers, cabriorijders en wandelaars ontmoeten elkander
bij de oude brug in hartje Burdaard.
Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Bjusterbaarlik Burdaard
Honderden Elfstedenfietsers stappen altijd af in Burdaard, bij It Posthûs. Vroeger een bijzondere plek, nu nog steeds. Het centrum van Burdaard is een knooppunt. Daar kun je ook aan de Noord-Friese Winkeltjesroute, langs piepkleine terpdorpen, of aan de Markant Friesland Route beginnen. Twee attracties van laatstgenoemde museumroute bevinden zich in Burdaard: het Ruurd Wiersma Hûs, een museum gewijd aan de spraakmakende melkvaarder en naïef schilder Ruurd Wiersma, en pel- en houtzaagmolen De Zwaluw. Slapen kun je bij bed and breakfast Bloemenhoeve van Bert Gommers en Margareth Gommers-Van den Beukel (4 tulpen accommodatie!) en It Posthûs, dat de slaapkamers nog mooier maakte dan ze al waren. Sjoerd Bosgra biedt met nieuwe balkons aan een paar kamers een mooi uitzicht op de “binnenstad” waar het ’s avonds na tienen doodstil is. Want dat is Burdaard: gezellig druk bij mooi weer in het vaar- en fietsseizoen. Én als er geschaatst kan worden op de Dokkumer Ee en de hele wereld wacht op het sein ‘It giet oan’ van de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Daarbuiten is het oorverdovend stil in Burdaard, maar denk niet dat er achter de muren niks gebeurt.

Donderdag 15 juni 2017 in De Kruidhof in Buitenpost

Kennis van kruiden vergaren en zelf thee maken in de kruidentuin van Friesland

 
BUITENPOST (NL) – Op donderdag 15 juni 2017 organiseert topattractie Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost in de noordelijke Friese Wouden een boeiende rondleiding langs geneeskrachtige en culinaire kruiden, geurende bloemen en bijzondere planten.
 

De kruidigste tuin van Friesland is een topattractie in Noord-Nederland.

Publicatiedatum: 28 september 2016 - Reporter: Albert Hendriks

“Goed gastheerschap is een sterk punt van accommodaties in Noordoost Friesland”

Jojanneke Dijkstra biedt haar gasten top onderdak en unieke beleving van Dokkum

DOKKUM (NL) – Een vrolijke meid danst door Elfstedenstad, vesting en tulpenstad Dokkum. Jonge ondernemers toeteren en groeten Jojanneke Dijkstra, eigenaresse van logiesverschaffer Booking Dokkum. Zij is na Bonifatius de bekendste Dokkumer, zo lijkt. Ook Jojanneke (26) is een ontdekkingsreiziger, weliswaar met een heel andere missie en passie. De Engelse missionaris was niet het type toerist waar Jojanneke nu op mikt.

Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum. Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum.
Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

Markant Friesland: 29 musea in zes gemeenten

Noordoost Friesland is een markant gebied. Opvallend door het landschap, de geschiedenis en de cultuur. 29 musea laten u genieten van de unieke cultuurhistorische en maatschappelijke identiteit van het gebied dat uit vijf gemeenten bestaat: Achtkarspelen, Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel.

Holiday Region Noord Oost Friesland

Publicatiedatum: 4 augustus 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Terpdorp Jannum in Friesland, nabij Waddenzee

Vakantie in kleinste dorp ter wereld: genieten van iets en niets

JANNUM (NL) – Het kleinste échte stadje ter wereld is Sloten, één van de Friese Elfsteden. En nu heeft directeur en onderzoeker Albert Hendriks van het bureau voor toerisme van Friesland ook het kleinste dorp ter wereld ontdekt: Jannum.

Jannum heeft een bewoningsgeschiedenis die mogelijk teruggaat tot 3.000 voor Christus. Er wonen vanaf morgen, vrijdag 5 augustus 2016, slechts twee mensen in het kleinste dorp van de wereld.Jannum heeft een bewoningsgeschiedenis die mogelijk teruggaat tot 3.000 voor Christus. Er wonen vanaf morgen, vrijdag 5 augustus 2016, slechts twee mensen in het kleinste dorp van de wereld.

28 mei 2016: expositie ambachtelijk aardewerk en tassen

Twee artistieke Dinekes in plaats van dominee in kerk Hiaure

Bolsas Tassen van Dineke Prins.
 Bolsas Tassen van Dineke Prins.

HIAURE (NL) – Tijdens de Noord-Friese winkeltjesroute van zaterdag 28 mei zal de kerk van Hiaure gevuld worden met aardewerk van keramiste Dineke Taal en tassen van de hand van Dineke Prins. De kerk is van 10 uur tot 17 uur geopend voor bezoekers. Een bezoek aan de kerk in Hiaure kan gecombineerd worden met de winkeltjesroute. Routekaarten zijn beschikbaar in het kerkje en kunnen gedownload worden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Start 28 maart 2015 bij Foarinoar in Blije, 2 km ten westen van Holwert (veerboot naar Ameland)

Schitterende kennismaking met Waddenzeeland: Noord-Friese winkeltjesroute

BLIJE (NL) – Op zaterdag 28 maart 2015 zijn de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend van 10 uur tot 17 uur. De start van de route is bij Foarinoar Vintagekleding, Hogedijk 8 te Blije. Daar krijgt de klant een routekaart en stempelkaart. Deze zijn ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Dorian Hofker, eigenaresse van De Pastorie (o.a. Pools aardewerk) aan de Flieterpsterdyk 21 in Reitsum en de publiciteitsvrouw van de samenwerkende winkeltjes en ateliers: “Hermien Meyer is de trotse eigenaresse van Foarinoar. Bij Foarinoar kunt u terecht voor tweedehands kleding, brocante en accessoires. De tweedehands kleding bestaat voor een groot deel uit merkkleding, onder andere aangeleverd uit de P.C. Hooftstraat. De opbrengst van de winkel gaat volledig naar verschillende goede doelen. Zo helpt Foarinoar via Stichting Dorcas oma’s in Moldavië. Via stichting Jemima in Bethlehem steunt Foarinoar een tehuis voor Arabische gehandicapte kinderen. Dit tehuis wordt gerund door Nederlanders. Naast het doneren van geld, stuurt Foarinoar om de paar maanden een partij kleding naar diverse tehuizen in Oost Europa en Suriname. Naast de winkel bestiert Hermien in het hoogseizoen een gezellige theetuin.”

Unieke fietstochten langs de schatkamers van Noord-Oost Friesland

3- en 6-daagse Markant Friesland Tours op de fiets met bagage- en pech-onderweg-service

Zoutkamp
Zoutkamp

DOKKUM (NL) – Na de Elfstedentocht is de Markant Friesland Route de meest boeiende fietsroute van Friesland. De Elfstedenroute is 254 km lang en voert u langs de alom bekende highlights van de provincie. De 170 km lange Markant Friesland Route daarentegen moet u zien als een comfortabele “expeditie” langs nauwelijks bekende, maar wereldwijd unieke bezienswaardigheden. Een tocht vol aangename verrassingen. Een tocht die u inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van Friesland en haar rijke cultuurhistorie.

Paleisjes van de landadel, door boomwallen omzoomde weiden, romantische dorpen op terpen, Nationaal Park het Lauwersmeer, UNESCO wereld­erfgoed Waddenzee, Elfstedenstad Dokkum, middeleeuwse kerken en sporen van kloosters, en meer dan twintig zeer aparte musea. Kunst, natuur en cultuur, dat is Markant Friesland.

Elke dag helemaal anders!
U fietst in het kader van drie- of zesdaagse Markant Friesland-fietsarrangementen dwars door het terpenland en langs de Waddenzeekust naar het Lauwersmeer. In het Lauwersland zijn stilte en ruimte opvallende elementen. Het is een topplek om te onthaasten. U verkent ook de Noardlike Fryske Wâlden, het boomwallenlandschap dat typisch is voor de Friese Wouden, met als topattractie de botanische tuin De Kruidhof, waar ook het IJstijdenmuseum ondergebracht is.

Zeer bijzonder is het gebied ten zuiden van Dokkum, waar in 754 de wereldberoemde missionaris Bonifatius werd vermoord. De vertegenwoordiger van het Frankische Rijk werd geboren in 672 of 675 in Exeter, Zuid-West Engeland. Het stoffelijk overschot van de bisschop, martelaar en heilige, die wordt gezien als de architect van christelijk West-Europa, bevindt zich in de abdij van Fulda in Duitsland. Dokkum, gekscherend ‘een moordstad’ genoemd, is nu een gezellige en zeer bezienswaardige Elfstedenstad en onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met Fulda.
 Ooit was in Dokkum de Friese admiraliteit (marine) gevestigd omdat het een rechtstreekse verbinding met de zee had. Het admiraliteitshuis is nu een groot museum.

Al fietsend langs stinzen en staten (Friese kasteeltjes) komt u terecht in talrijke leuke plaatsjes als Burdaard aan de Dokkumer Ee, waar de Friese schilder Ruurd Wiersma bijzonder werk achtergelaten heeft. U passeert er de Elfsteden schaatsroute en maakt kennis met, wat Elfstedenschaatsers noemen, de ‘hel van het noorden’.

Waar u ook bent, u ziet aan de horizon altijd een terp met kerktoren of een decor van eeuwenoude bomen met daarachter verscholen schilderachtige dorpjes. Veenklooster, een Drents aandoende nederzetting met grote oude bomen en een brink, is er één van. Daar bevinden zich een prachtig ingericht slot met slottuin en een groot landbouwmuseum.

Oostmahorn, Lauwersmeer
Oostmahorn, Lauwersmeer

Met zorg geselecteerd
U overnacht in logementen (hotels, bed and breakfast en pensions) aan of nabij de Markant Friesland-route. Het zijn alle mooi gelegen accommodaties, zowel in een gezellig centrum van een dorp of stadje als op het platteland. Het gaat in alle gevallen om nette, door Friesland Holland gecontroleerde verblijven. Alle bieden u een gastvrije ontvangst, een royale driegangen maaltijd (in geval van logementen met een restaurant) en een goed bed. Friesland Holland vervoert elke dag uw koffer(s) en verleent gratis pech-onderweg-service zodat u onbezorgd kunt genieten van het andere Friesland.

Gouden tip
Combineer uw bezoek aan Noord Oost Friesland met een bezoek aan het nabijgelegen Waddeneiland Ameland. De veerboot naar Ameland vertrekt vanuit het nabijgelegen Holwert en de oversteek duurt maar 45 minuten. Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft voordelige twee- en zesdaagse hotelarrangementen in het programma.

Meer informatie en boekingen
Friesland Holland Tourist Information & Travel Service: www.frieslandtravel.com of stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen voor documentatie is ook prima: tel. +31 (0)561-615364.

Publicatiedatum: 12 januari 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Markant Friesland Vaarroute

Moet je gedaan hebben: varen en fietsen langs de schatkamers van Noord-Oost Friesland

www.boatcharterholland.nl
www.boatcharterholland.nl

KOLLUM (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, heeft een prachtige nieuwe vaarroute voor lagere motorjachten (doorvaarthoogte 2,40 m) met fietsen aan boord ontwikkeld. Een unieke samensmelting van een fiets- en museumroute, de populaire Markant Friesland Route, en toeristische vaarwegen.  

Aanleiding zijn de opening van de Noordelijke Elfstedenvaarroute, het zeil- en motorjachtvriendelijk maken van het historische centrum van het stadje Kollum (ten zuiden van Dokkumer Nieuwe Zijlen en het Lauwersmeer), de verbetering van de vaarroute Drachten-Lauwersmeer (Lits-Lauwersmeerroute), de harmonieuze ontwikkeling van Nationaal Park Lauwersmeer en de totstandkoming van schitterende aanleg- en fietsmogelijkheden in Noordoost-Friesland.

Het zijn allemaal verworvenheden die gerealiseerd zijn in het kader van het zogenaamde Friese Merenproject van de provincie Fryslân, één van de meest spectaculaire toerismebevorderingsprojecten van Europa. Watersportplaatsen en toeristische vaarwegen in heel Friesland werden de afgelopen twintig jaar in samenwerking met gemeenten en de Europese Unie tot een bedrag van 400 miljoen euro opgewaardeerd met verdieping van honderden kilometers aan vaargeulen, nieuwe aanlegkaden en jachthavens, heropening en verbetering van historische vaarwegen, aquaducten, hogere en ruimer bediende bruggen, nieuwe sluizen, strandjes en ‘van-boord-op-de-fiets’ steigers en kaden.

 Friese paarden in een bosweide in Veenklooster  Het gezellige centrum van de noordelijkste Elfsteden-stad, Dokkum.
Friese paarden in een bosweide in Veenklooster Het gezellige centrum van de noordelijkste Elfsteden-stad, Dokkum.

Dwaande in Noordoost Fryslân…

Noordoost Fryslân heeft een prachtig en zeer gevarieerd landschap waar fietsen, wandelen en varen een ware beleving is. Met de imposante waddenkust, de unieke wâlden en prachtige vergezichten heeft de regio veel te bieden. Noordoost Fryslân, echt mooi!

Picknick in de Wâlden  
Beleef het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden tijdens een picknick. Neem plaats aan één van de elf picknickbanken met informatie over de omgeving. Op iedere bank staan tips en leuke spelletjes voor kinderen. Voor nog meer informatie scant u de QR-code die op de picknickbank staat afgebeeld.

De picknickbanken vindt u onder andere bij Stania State in Oentsjerk, Jachthaven De Rijd in Kollum, Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost en bij Paviljoen De Leyen in Rottevalle.

Noordelijke Elfstedenvaarroute
Ontdek de Noordelijke Elfstedenvaarroute en bewonder Noordoost Fryslân vanaf het water! De route is toegankelijk voor boten met een diepgang van 1.30 meter en een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter.

De Noordelijke Elfstedenvaarroute is meer dan een verbinding tussen de Noordelijke Friese steden. Vanaf het water ontdekt u een mooi natuurschouwspel: weidsheid en panoramische luchten. Vanuit de stad Dokkum vaart u gemakkelijk naar het Lauwersmeer.

 www.dwaande.nl

Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Gloednieuwe voorzieningen voor zeil- en motorjachten bij centrum

Historisch Kollum, een zéér aangename verrassing voor watersporters en fietsers

Kollum was vroeger een voornaam handelsstadje tussen Groningen en Leeuwarden, direct verbonden met de zee, net als Dokkum.
Kollum was vroeger een voornaam handelsstadje tussen Groningen en Leeuwarden, direct verbonden met de zee, net als Dokkum.

KOLLUM (NL) – Op het gebied van watersport en oeveractiviteiten, van barbecuën tot fietsen naar een dichtbijzijnde attractie, zijn in Friesland spectaculaire ontwikkelingen gaande. Het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop wordt bevaarbaar gemaakt (eerst voor boten met een diepgang tot 90 cm, later voor grotere boten), de Turfroute tussen Oosterwolde en Gorredijk wordt tot 150 cm diep en her en der in het Friese waterland komen nieuwe voorzieningen voor boottoeristen. Enkele zijn pas klaar, zoals de grote ecosluis, de tweede in Stavoren. Zeer bijzonder zijn de infrastructurele activiteiten in Kollum in het noordoosten van Friesland.

In dit monumentenrijke en sfeervolle handelsstadje, de hoofdplaats van de slechts 13.000 inwoners tellende gemeente Kollumerland c.a., verrijzen schitterende aanlegplaatsen vlakbij het knusse centrum. Een prachtig havengebouw, uiteraard met haven, staat er al. Havenmeester Bertus van der Meer zwaait er de scepter. Niet als een opgevoerde veldwachter, maar als een gastheer. Die rol spelen ook de winkeliers. ‘Spelen’ is niet het juiste werkwoord. De Kollumers zijn écht opvallend vriendelijk en behulpzaam. Boottoeristen zullen begin zomer 2015, als de vaarten verdiept en de kaden klaar zijn, aangenaam verrrast zijn. Kollum is dan veel meer dan een schuilplaats bij storm op het Lauwersmeer. Toerismewethouder Jelle Boerema (VVD) steekt zijn nek zover uit voor Kollum dat hij er voor moet waken niet als giraffe in safaripark Beekse Bergen te belanden. Zijn Kollum is straks leuker en goedkoper dan vele watersportplaatsen in het Friese merengebied, is zijn stellige overtuiging. “En dat is geen grapje,” zegt havenmeester Van der Meer niet minder zelfverzekerd.

Publicatiedatum: 27 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

2014 topjaar voor Waddenactiviteitenboerderij

Lid Mazda MX5 cabrioclub 15.000ste bezoeker Seedykstertoer

Gerben Visbeek (tweede van links) verrast 15.000ste bezoeker Tallo Oldenburger met Friese streekproducten. Geheel rechts mevrouw Alie Oldenburger, naast haar mevrouw Aukje Visbeek.
Gerben Visbeek (tweede van links) verrast 15.000ste bezoeker Tallo Oldenburger met Friese streekproducten. Geheel rechts mevrouw Alie Oldenburger, naast haar mevrouw Aukje Visbeek.

MARRUM (NL) – Tallo Oldenburger (62) uit Veendam was zondag 26 oktober 2014 de 15.000ste bezoeker aan de Waddenactiviteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. Recreatieondernemer Gerben Visbeek verraste hem en echtgenote Alie Oldenburger (60) met een doos Friese streekproducten, routekaarten en een bos bloemen.

Het echtpaar was bij de Seedykstertoer vanwege de finish van een toertocht door Friesland van de Mazda MX5 cabrioclub Noord waaraan 26 auto’s deelnamen. Visbeek bood de 50 gasten een kijk over de dijk. In de Waddenzaal van de boerderij werden de MX5-fans getracteerd op koffie met bijzondere oranjekoek van bakker Bremer uit Hallum. In het WaddenzeeLand-infocentrum, een onderdeel van de activiteitenboerderij, kon men kennis nemen van de oorsprong en het heden van de regio. Camping, activiteitenboerderij, waddeninfocenter en juttersmuseum Seedykstertoer is één van de 29 attracties van de Noord-Friese Markant Friesland Route.

Publicatiedatum: 3 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Stellingwervers logeren in Warfstermolen!

Dagje Dokkum is een must

Deze Stellingwervers genieten met volle teugen en grote sigaren van Dokkum. De dames zijn aan het winkelen.
Deze Stellingwervers genieten met volle teugen en grote sigaren van Dokkum. De dames zijn aan het winkelen.

DOKKUM (NL) – Aan de zomer lijkt geen eind te komen en daarvan profiteert onder andere de meest noordelijke Elfstedenstad, Dokkum, volop van.

Alle terrassen en de winkelstraten waren zaterdag 27 september 2014 bezet. De trekschuit en praam voeren af en aan met toeristen, de molens op de wallen werden druk bezocht, de hotels vol tot aan de panlatten. De winkeliers en horecaondernemers trekken er hard aan om mensen van ver naar Dokkum te krijgen en dat lijkt steeds beter te lukken met acties en evenementen als de Admiraliteitsdagen.

Van hotel naar hotel

Noordelijke Elfstedencruise

In Franeker bezoeken de cruisegasten het meer dan vier eeuwen oude stadhuis en het Koninklijk Planetarium Eise Eisinga.
In Franeker bezoeken de cruisegasten het meer dan vier eeuwen oude stadhuis en het Koninklijk Planetarium Eise Eisinga.

Binnendijkse cruises worden amper aangeboden. Bijna alle passagiersschepen met hutten zijn veel te groot voor riviertjes als de Ee tussen Leeuwarden en Dokkum. Het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega heeft er wat op gevonden: met een luxe tweedeks rondvaartboot van hotel naar hotel varen en daar overnachten. Lunchen en dineren gebeurt aan boord.